Nově zabanované karty? Pokémon TCG - Vivid Voltage Banlist

 

S nástupem nové edice přichází i nový banlist, tentokrát nebudou zabanovány karty ze Standardu, ale z Expandedu. Karty Vám blíže popíšeme a vysvětlíme, proč došlo k banu.

 


 

Milotic (X & Y - Flashfire)

FLF_023_R_EN

Tento Milotic by zabanován pouze kvůli své abilitě: Jednou za tvé kolo (před tím, než zaútočíš), tak můžeš knocknout tohoto Pokémona, pokud to uděláš, tak přiřaď 3 basic energie z discard pileu k jednomu tvému Pokémonovi (kromě Pokémona EX).

 

Proč byl zabanován? 

Noví Pokémoni VMAX (nebo i starší Pokémoni GX Tag Team) potřebují na útok většinou hodně energií, tenhle Milotic mohl extrémně rychle nabít cokoliv, protože není specifikováno, jakou barvu energií přiřadit.

 


 

Oranguru (Sun & Moon - Ultra Prism)


UPR_114_R_EN_LG

Byl zabanován kvůli prvnímu útoku : Dej 3 karty z tvého discard pileu na vrch tvého decku v jakémkoli pořadí.

 

Proč byl zabanován?

Oranguru byl zabanován hlavně kvůli kombu se Sableyem (ten je mimochodem zabanován jako další na řadě), tyto 2 karty totiž umožňují jednoduchý neustálý přísun karet, aby se zmenšila účinnost control decků, tak byli zabanováni.




Sableye (Black & White - Dark Explorers)

DEX_062_R_EN_LG

Byl zabanován kvůli útoku Junk Hunt : Dej 2 item karty z tvého discard pileu do ruky.

 

Proč byl zabanován?

Kvůli kombu s Orangurem (podrobněji vysvětleno výše).

 


 

Shaymin EX (X & Y - Roaring Skies)

ROS_077_R_EN

Byla zabanována kvůli abilitě : Když tohoto Pokémona zahraješ z ruky na lavičku, tak si dober do 6 karet na ruce.

 

Proč byla zabanována?

Zde je odpověď velmi jednoduchá - kvůli kombu s trenérskou kartou Scoop Up Net (Vem jednoho Pokémona co není GX nebo V do tvé ruky), díky Scoop Up Netu jste mohli použít Shaymin až 8x za kolo! To neskutečně zrychlí Váš Set Up, takže jste o velký krok blíže k vítězství.






Závěrem

 Expanded po nástupu Pokémonů V a VMAX potřeboval rozhodně změnu, hlavně kombo Shaymin EX + Scoop Up Net bylo úplně všude. Zároveň Milotic byl rozhodně potřeba zabanovat taky, přiřazování energií je odjakživa velmi silná vlastnost, takhle to bylo v Expandedu hrozně jednoduché a efektivní.

Jaký máte názor na zabanování těchto karet vy?




autor : Tomáš Borek

zdroj : https://www.pokebeach.com/2020/10/resource-management-oranguru-shaymin-ex-sableye-and-energy-grace-milotic-banned-in-the-expanded-format